Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Κάμερες στα διόδια;






Τον τελευταίο καιρό οι οδηγοί που ανοίγουν την μπάρα αυξήθηκαν δραματικά. Από τις 5-1-2011 τα ΜΜΕ προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο, που υπερασπίζεται το Συνταγματικό του δικαίωμα (άρθρο 5),   λέγοντας ότι: αφού οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τα διόδια έχουν πάρει την άδεια από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και την χρήση εικόνων από τα αυτοκίνητα που διέρχονται χωρίς να πληρώσουν διόδια, έχουν πια το δικαίωμα  να ζητήσουν τα στοιχεία του οχήματος (με την ευκρινή φωτογραφία του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος) από το  Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ώστε να μπορούν να στέλνουν το... λογαριασμό στο σπίτι του οδηγού κι αν αυτός εξακολουθεί να μην πληρώνει στο Δικαστήριο και τον «Τειρεσία»!
 Δεν είναι όμως καινούρια είδηση αυτή. Στη σύμβαση που υπογράφτηκε μεταξύ των εταιριών και κράτους, οι εκάστοτε εταιρίες είχαν το παραπάνω ικαίωμα" το όποιο "δικαίωμα" το πιπίλιζαν σε όλους τους εξοργισμένους πολίτες που αρνούνταν να πληρώσουν διόδια, χωρίς βέβαια να το ασκούν, διότι στην πραγματικότητα δεν το είχαν, άσχετα τι λέει η σύμβαση η οποία καταπατεί τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών!. Το  μόνο που άλλαξε είναι ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέτρεψε με απαντητικό της σημείωμα προς τα Υπουργεία Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη, την χρήση των καμερών στα διόδια! Αυτή όμως η "άδεια" που δίνει η Αρχή δεν βρίσκεται σε συμφωνία με το Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και εκτός αυτού ούτε καν με τη σύμβαση που έχουν υπογράψει με το κράτος, αφού στις ίδιες τις συμβάσεις παραχώρησης προβλέπεται ότι η μόνη υπεύθυνη για την είσπραξη των διοδίων είναι η εταιρία και το δημόσιο δεν έχει καμία εμπλοκή. Επίσης προβλέπεται ότι η φωτογράφιση του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος μπορεί να γίνει μόνο όταν ο σταθμός διοδίων λειτουργεί με το σύστημα της ελεύθερης ροής οχημάτων (χωρίς μπάρες δηλαδή, Ν.3535 άρθρο 3).
Δεν είναι τυχαίο ότι οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τα διόδια δεν κινήθηκαν δικαστικά εώς τώρα, γιατί αν γίνει κάτι τέτοιο ο αγωνιζόμενος πολίτης θα δικαιωθεί. Και τώρα που όλο και περισσότεροι σηκώνουν τη μπάρα, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να τους κόψουν τη φόρα τρομάζοντάς τους. Αν ποτέ όμως απειλήσουν με χαρτί για πρόστιμο εμάς ή οποιονδήποτε αγωνιζόμενο πολίτη που δεν πλήρωσε στα διόδια, τα αρμόδια δικαστήρια θα τους κρίνουν ότι είναι αντισυνταγματικοί (άρθρα 7,20 και 103 του Συντάγματος).

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αλήθεια είναι ότι η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έδωσε τη συγκατάθεσή της να χρησιμοποιούνται τα στοιχεία των οδηγών που παρανομούν, όχι όμως και οι φωτογραφίες τους, όπως αρχικά είχε κυκλοφορήσει. Τι σημαίνει αυτό; Χωρίς την φωτογραφία, δεν μπορεί να τεκμηριωθεί νομικά η παρανομία και έτσι το δικαστήριο δεν μπορεί να επιβάλει πρόστιμο!
    πηγή: http://epitropesdiodiastop.blogspot.com/2011/01/blog-post_8271.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή