Ορισμένα λόγια για την ομάδα

Η αλήθεια
Η γη μας είναι μία ανοιχτή ομάδα πολιτών του νομού Λάρισας που σκοπό έχει να αναδείξει και να καταπολεμήσει τα οικολογικά και κατά συνέπεια κοινωνικά προβλήματα της περιοχής μας και του νομού γενικότερα.

Δεν είμαστε σύλλογος και ως κίνηση, δεν έχουμε καμία σχέση με όποια πολιτικοκομματική απόχρωση και τοποθέτηση. Και αυτό, διότι πιστεύουμε ότι το οικολογικό ζήτημα αυτό καθ’ αυτό, δεν είναι μέσον αλλά αυτοσκοπός.

Θεωρούμε ότι γη είναι ο τόπος μας, το χώμα που πατάμε, το σπίτι μας. Γη δεν είναι μόνο το όνομα του πλανήτη μας, άλλα η μάνα που μας φιλοξενεί και έχουμε υποχρέωση να την διαφυλάξουμε και να την σώσουμε από τα πολλά προβλήματα που τις έχουμε δημιουργήσει. Οι αρχαίοι Έλληνες διαχώριζαν το Γη από το Γαία. Γαία αποκαλούσαν τον πλανήτη ως ζωντανό οργανισμό, που μπορεί να αντιδράσει όταν ο άνθρωπος δεν τον σέβεται και τον πληγώνει. Γη αποκαλούσαν και εννοούσαν το χώμα που πατάμε, τον τόπο.

Σήμερα, φτάσαμε σε πολύ υψηλό όριο καταστροφικής επέμβασης / ασέβειας του ανθρώπου προς την γη μας και γενικότερα την Γαία, με εγκληματικές αποφάσεις και ενέργειες των πολύ λίγων εις βάρος των πολλών. Μέσα από μία δημοκρατία που παραπαίει, παραπαίουν και όλα τα προσχήματα περί κοινωνικής διαβούλευσης και συμμετοχικότητας για τις αποφάσεις αυτές. Κοινώς, δεν ερωτώμεθα ούτε καν για την «ανάπτυξη» η την καταστροφή του ίδιου μας του φυσικού ζωτικού χώρου, του ίδιου μας του σπιτιού. Η λέξη «ανάπτυξη» και τελευταία «πράσινη ανάπτυξη» είναι πια συνυφασμένη, στις περισσότερες περιπτώσεις, με το υπερκέρδος των λίγων εις βάρος των πολλών και του ίδιου του περιβάλλοντος.

Όλυμπος
Εκ του αποτελέσματος διαπιστώνουμε ότι τα τελευταία χρόνια μεθοδεύεται ένας έντεχνος προσανατολισμός της κοινής γνώμης προς την "πλανητική κλιματική αλλαγή" γενικότερα, κάτι για το οποίο δίκαια ο καθένας νιώθει πολύ μικρός μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος και κατά συνέπεια να αισθάνεται ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι γι' αυτό, παρά μόνο να συμφωνεί για την επερχόμενη καταστροφή σε συζητήσεις και να τρομάζει περισσότερο, αφήνοντας τις "μεγάλες"οικολογικές οργανώσεις να πάρουν τα ηνία για την επίλυση του προβλήματος, και έμμεσα να επαναπαύεται.
Την ίδια στιγμή, ο έντεχνος αυτός προσανατολισμός που έχει πάρει διαστάσεις "περίεργης" σε πολλές περιπτώσεις γενικής μόδας, σκοπό έχει να αποπροσανατολίσει και να κρατήσει μακριά τον κόσμο από τα πιο απτά τοπικά περιβαλλοντικά εγκλήματα που μαστίζουν τον άμεσο τόπο μας, τις αυλές μας.
Οικολογικά εγκλήματα, που μπορούμε πολύ πιο εύκολα να τερματίσουμε τελικά, γιατί είναι πολύ μικρότερης κλίμακας από μία πλανητική κλιματική απειλή σαν ένα όλον, μας αφορούν πολύ περισσότερο και μας αφυπνίζουν οικολογικά γιατί πρόκειται για το ίδιο μας το σπίτι. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε αν είναι δυνατόν όλοι μας και να αγωνιστούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι θα βγουν στην επιφάνεια οι οικολογικές καταστροφές που υφίσταται ο Κίσσαβος, ο Όλυμπος και ο Πηνειός, καθώς και οι πραγματικοί λόγοι κερδοσκοπίας που τις δημιούργησαν Θα αγωνιστούμε για τον λόγο που οι υπαίτιοι πρέπει να δώσουν για ότι μη αντιστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή έχει γίνει εις βάρος του τόπου μας. Θα παλέψουμε για να σταματήσουμε τα υπό μελέτη και σχεδιασμό επερχόμενα - εάν δεν αντιδράσουμε - εγκλήματα.

Θεωρώντας όλα τα παραπάνω δεδομένα εκ της υφιστάμενης πραγματικότητας, ως πολίτες αυτού του τόπου, θα παλεύουμε για να αναδείξουμε και τελικά να σταματήσουμε τον βιασμό που υφίσταται το περιβάλλον της περιοχής μας, το ίδιο μας το σπίτι, και που πάντα συντελείται στο όνομα μίας εικονικής ανάπτυξης που στην περίπτωση του νομού, προωθείται κατά κύριο λόγο από ομάδα ντόπιων και όχι μόνο τεχνοκρατών, με βασικό (δυστυχώς) αρωγό την ίδια την τοπική κρατική μηχανή / διοίκηση.

Πηνειός
Η γη μας λοιπόν, ως ομάδα, βασικό σκοπό δεν έχει την ενασχόληση με τα μεγάλα προβλήματα του πλανήτη (κλιματική αλλαγή, τρύπα του όζοντος κτλ. ), αλλά με προβλήματα του τόπου μας, της γύρω περιοχής μας. Πιστεύουμε ότι στην εποχή που ζούμε, λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι ο αγώνας για το οικολογικό ζήτημα δεν είναι δυνατόν να εστιάζεται στην απειλή της κλιματικής αλλαγής του πλανήτη γενικότερα, όταν την ίδια στιγμή ο τόπος που ζεις πλήττεται από εγκληματικές οικολογικές καταστροφές, των οποίων συνισταμένη είναι η ευρύτερη κλιματική αλλαγή, σε όποιο βαθμό αυτή υφίσταται. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η χιονοστιβάδα που μπορεί να καταστρέψει μέχρι και πόλεις ολόκληρες, ξεκινάει από πολύ μικρά, ελάχιστα συγκριτικά με την τελική χιονοστιβάδα κομμάτια χιονιού που ξεκολλάνε από την πλαγιά. Εύλογο λοιπόν είναι ότι πρέπει να σταματήσουμε με κάποιο τρόπο πρώτα τα μικρά αυτά κομμάτια, εάν θέλουμε να αποφύγουμε την τεράστια χιονοστιβάδα. Είναι παράλογο να ξεκινάς και να ασχολείσαι με το "Ωμέγα" όταν αφήνεις απείραχτο το "Άλφα", το "Βήτα" κ.ο.κ.

Κίσσαβος (Όσσα)
Θεωρούμε ότι η φύση θα πρέπει να αποτελεί το κυρίαρχο κοινωνικό θέμα και μέσα από μία οικολογική συνείδηση να ξαναχτίσουμε την κοινωνία μας, να κάνουμε ένα κόσμο καλύτερο. Άλλωστε αυτή είναι η κληρονομιά που παραλάβαμε και αυτή την κληρονομιά θα παραδώσουμε στα παιδιά μας. Μπορούμε. Η αρχή για ένα καλύτερο κόσμο ξεκινάει από τον τόπο μας, τη γη μας.

Σκοπός μας λοιπόν είναι όχι μόνο να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας του νομού Λάρισας (και της ευρύτερης περιοχής) για τα οικολογικά προβλήματα της γης μας, αλλά και να τα σταματήσουμε ΆΜΕΣΑ. Δεν έχουμε περιθώρια να μένουμε στην θεωρία, απαιτούνται πράξεις με άμεσα αποτελέσματα.

Είμαστε ανοικτοί σε κάθε είδους συνεργασία και επιδιώκουμε ενωτική δράση με συλλόγους, οργανώσεις και άλλες ομάδες / κινήσεις πολιτών με κοινούς στόχους. Τα οικολογικά προβλήματα είναι πολλά και μόνο με συνεργασία θα υπάρξει ολικό αποτέλεσμα. Κάνουμε έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας με κοινές οικολογικές πεποιθήσεις και ανησυχίες για τα του τόπου μας, να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας, για έναν κοινό αγώνα. Αυτά που τυχόν να μας χωρίζουν - εάν υπάρχουν τέτοια στο οικολογικό ζήτημα - δεν μας απασχολούν. Καλούμαστε να δούμε μόνο αυτά που μας ενώνουν. Η ευθύνη είναι μεγάλη και η δράση αναγκαία. 

Η επιτροπή δράσης.