Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

«Όχι στο αιολικό πάρκο στην Τριγγία Ασπροποτάμου»

της Χριστίνας Καλαμπαλίκη 

 

Η Τριγγία είναι κατάφυτη από μεγάλα δάση ελάτης, ενώ σε χαμηλότερο υψόμετρο κυριαρχούν φυλλοβόλα είδη, όπως η βελανιδιά, ο σφένδαμος και ο ψευτοπλάτανος.Σε υψόμετρο πάνω από τα 1.700 μέτρα υπάρχουν εκτεταμένα αλπικά λειβάδια, όπου γίνεται συστηματική βόσκηση κατά τη θερινή περίοδο.Οι άφθονες πηγές της Τριγγίας τροφοδοτούν μερικούς από τους πρώτους σημαντικούς παραποτάμους του άνω ρου του Αχελώου, του επονομαζόμενου και Ασπροποτάμου, από όπου πήρε το όνομά της και η ευρύτερη περιοχή.
“OXI” στο “Αιολικό Πάρκο” στην βουνοκορφή της Τριγγίας
Τα τελευταία χρόνια ακούμε πυκνά για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και για την “πράσινη” ανάπτυξη που δημιουργεί (δήθεν) θέσεις εργασίας και είναι (δήθεν) φιλική προς το περιβάλλον.

Όμως, η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, στο όνομα ενός-απατηλού- οικολογικού οράματος, γινόμαστε μάρτυρες μιας άκριτης εισβολής βιομηχανικών εγκαταστάσεων (ΒΑΕ), σε βουνά, νησιά, δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, σε προστατευόμενες περιοχές, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, καθώς επίσης και σε άλλα ευαίσθητα οικοσυστήματα, τις τελευταίες δηλαδή αδιατάρακτες περιοχές.Ο λόγος; για τα γνωστά σε όλους μας “Αιολικά πάρκα”.Αυτό, λοιπόν, το αγκάθι των “Αιολικών πάρκων” ήρθε να εισβάλει και στην δική μας κοινωνία. Συγκεκριμένα, στην βουνοκορφή της Τριγγίας, στον ορεινό όγκο του Δήμου Καλαμπάκας. Όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της εταιρείας σχεδιασμού και υλοποίησης ενεργειακών επενδύσεων, πρόκειται για την κατασκευή ενός αιολικού πάρκου στην Τριγγία, ισχύος 38 MWAT, καθώς και ακόμα ενός στο Χιόλι, ισχύος 20 MWAT, τα οποία θα περιλαμβάνουν, αντιστοίχως, 12 και 10 ανεμογεννήτριες, συνολικής ακτίνας 90 περίπου μέτρων.Για το εν λόγω έργο, ο Δήμος Καλαμπάκας δεν έχει καμία απολύτως εμπλοκή, σχετικά με την έγκριση-αδειοδότηση του Αιολικού Σταθμού, αλλά με μια απλή και τυπική γνωμάτευση, δίχως την σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας(!). Ενώ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι αρμόδια για το δήθεν μεγάλο επενδυτικό έργο, το οποίο βρίσκεται ήδη σε φάση έγκρισης.

Δεν είμαι περιβαλλοντολόγος , ωστόσο μπορώ να διακρίνω τους κινδύνους που ελλοχεύουν από το γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από ενέργειες που θα έπρεπε να γίνουν.

Για παράδειγμα, δεν έγινε χωροταξικός σχεδιασμός, ενώ δεν εκπονήθηκε μελέτης χωροθέτησης για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή μας. Η ανεξέλεγκτη τοποθέτησή τους θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα που θα έχουν απρόβλεπτες συνέπειες, τόσο στο φυσικό περιβάλλον, όσο και στην ανάπτυξη της περιοχής, μακροπρόθεσμα, αλλά και άμεσα.

Επίσης, η Τριγγία γειτνιάζει με δάση ή δασικές εκτάσεις, βιότοπους σπάνιων ή απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών της αυτοφυούς χλωρίδας και της άγριας πανίδας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει οι αρμόδιοι να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διατήρηση και την προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων (σ.σ. όπως προβλέπει το Σύνταγμα και εξειδικεύεται η νομοθεσία μας).

Τόσο, για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, όσο και για τις λοιπές, το καθεστώς προστασίας προκύπτει από τις διατάξεις του Ν.1650/1986 για την προστασία του περιβάλλοντος. Η ευρύτερη περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο ΝATURA2000 και οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται, θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στην γεωμορφολογία-την πανίδα και την χλωρίδα του τόπου μας.

Ακόμη θα πρέπει να υπολογιστεί και η καταστροφή που θα συντελεστεί, όχι μόνο από το ίδιο το Αιολικό πάρκο, αλλά και από τα συνοδά έργα, όπως η κατασκευή δικτύου μεταφοράς ρεύματος και οι διανοίξεις δρόμων για τη μεταφορά του ογκώδη εξοπλισμού.

Η βουνοκορφή της Τριγγίας είναι σαφές ότι θα ισοπεδωθεί, αφού η κάθε ανεμογεννήτρια απαιτεί ένα τεράστιο επίπεδο χώρο για τις εγκαταστάσεις της και τους κολοσσιαίους γερανούς που θα την αναρτήσουν στη συνέχεια. Για να στηθεί η κάθε βάση, χρειάζονται 500 περίπου κυβικά μέτρα τσιμέντο -που θα κατασκευαστεί στην περιοχή- αυτό σημαίνει ότι θα αφαιρεθεί αυτός ο όγκος απ` το υπέδαφος για να γίνουν τα θεμέλια. Πολλαπλασιάστε αυτά τα κυβικά με τον αριθμό των ανεμογεννητριών.

Που θα πάει αυτός ο απίστευτος όγκος δεκάδων χιλιάδων κυβικών χώματος και πέτρας; Θα μεταφερθεί κάπου αλλού, ή θα ριχθεί από τις μπουλντόζες στις πλαγιές, έχοντας ως αποτέλεσμα την διάβρωση του εδάφους μετά τις πρώτες βροχές;Συμπερασματικά, οι τεράστιες, εισαγόμενες ανεμογεννήτριες εξελίσσονται σε εργαλείο μη αντιστρέψιμης υποβάθμισης και ομογενοποίησης του φυσικού, δομημένου και μνημειακού περιβάλλοντος της χώρας, αλλά και καταβύθισης της οικονομίας της, στην καταστροφικότερη, ίσως “φούσκα” έως τώρα. Δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μια νέα γιγαντιαία αγορά που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών που έτρεξαν - όπως ήταν αναμενόμενο, να αξιοποιήσουν την ευνοϊκή γι` αυτούς νομοθεσία, καθώς και τις τεράστιες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριφερόμενοι σαν νέοι αποικιοκράτες, επένδυσαν οικονομικά στο τελευταίο αγαθό που μας απέμεινε: Τον αέρα που αναπνέουμε! Τα αιολικά πάρκα, οι αιολικές βιομηχανίες, από εναλλακτικές μορφές ενέργειας μετατρέπονται σε εναλλακτικούς κινδύνους.

Δεν είναι τυχαίο, σήμερα ότι στη Γερμανία (πρωτοπόρα στην μελέτη των ΑΠΕ), αλλά και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, οι αντιδράσεις παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας. Αποκορύφωμα το Μανιφέστο του Darmstadt, το οποίο αφορά την εκμετάλλευση της Αιολικής Ενέργειας στη Γερμανία και υπογράφτηκε από εκατοντάδες πανεπιστημιακούς. Το μανιφέστο απαιτεί την ανάκληση όλων των άμεσων και έμμεσων επιδοτήσεων στην αιολική ενέργεια, ώστε να μπει ένα τέλος στην εκμετάλλευσή της.

Για εμάς τους Ασπροποταμίτες, αυτό το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, είναι το μόνο κοινό περιουσιακό μας στοιχείο. Είναι ότι πολυτιμότερο κληρονομήσαμε από τους προγονούς μας και οφείλουμε να το διαφυλάξουμε, να το προστατέψουμε και να το διατηρήσουμε , όσο πιο ανέγγιχτο μπορούμε για να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Στο σημείο αυτό να υπογραμμίσω πως δεν είμαι ενάντια στις ΑΠΕ, αρκεί αυτές να γίνονται με πραγματικό σχεδιασμό που θα διέπεται από κανόνες και Νόμους, οι οποίο θα εφαρμόζονται, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά.Επομένως, “ΝΑΙ” στην παραγωγή εναλλακτικής ενέργειας που θα είναι ταγμένη στη υπηρεσία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, έχοντας μακρόπνοο σχεδιασμό.

“Όχι” στις “άρπα-κόλα” σκόρπιες κατασκευές που έχουν ως αποτέλεσμα τον αφανισμό της υπαίθρου.

Χριστίνα Καλαμπαλίκη

Μέλος Τοπικού Συμβουλίου Κρανέας Ασπροποτάμου Καλαμπάκας

Πηγή άρθρου
http://www.trikalanews.gr/article/33368/

Παρέμβαση πολιτών προς την Περιφέρεια και τους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας για τις αιολικές εγκαταστάσεις


Τα τελευταία χρόνια με ολοένα αυξανόμενους ρυθμούς, αδειοδοτούνται αιολικές εγκαταστάσεις σε βουνά, δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, σε περιοχές απόλυτης προστασίας, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και σε άλλα ευαίσθητα οικοσυστήματα, τις τελευταίες δηλαδή αδιατάρακτες περιοχές. Στους ορεινούς όγκους της Στερεάς Ελλάδας, από τα Άγραφα (Νότια Πίνδο), τον Τυμφρηστό, την Οίτη, τα Βαρδούσια, τη Γκιώνα, τον Παρνασσό, τον Ελικώνα και τον Κιθαιρώνα, μέχρι την Δίρφυ, την Όχη και τη Σκύρο, το θέμα έχει προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Σε κάθε συνεδρίαση της περιφερειακής επιτροπής Περιβάλλοντος, αδειοδοτούνται πολυάριθμες ιδιωτικές αιολικές εγκαταστάσεις, που καταλαμβάνουν χωρίς κανένα κόστος τεράστιες δημόσιες αλλά ακόμη και ιδιωτικές εκτάσεις.

Ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσονται οι σταθμοί εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας έχει πολλές ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην κοινωνία. Οι βιομηχανικές αιολικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν γιγάντιες ανεμογεννήτριες που φθάνουν σε ύψος τα 140 μέτρα και απαιτούν στήριξη σε τεράστιες τσιμεντένιες βάσεις. Εκατοντάδες τόνοι μπετόν για κάθε μια ανεμογεννήτρια, ισοπεδώνουν κορυφογραμμές, αλλοιώνουν το σχήμα, τις κλίσεις, τις απορροές του νερού. Τα έργα πρόσβασης αφορούν διάνοιξη δρόμων μεγάλου εύρους και πολλών χιλιομέτρων για την μεταφορά των μεγάλων πτερυγίων. Τα έργα μεταφοράς του παραγόμενου ρεύματος περιλαμβάνουν υποσταθμούς, καλώδια και πυλώνες που συχνά διασχίζουν δάση. Το αποτέλεσμα είναι να κατακερματίζονται κυριολεκτικά τα δασικά οικοσυστήματα και να δημιουργούνται πολλαπλές εστίες ανάφλεξης.
Στην πραγματικότητα, η χωροθέτηση των αιολικών εγκαταστάσεων, έχει παραδοθεί στους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Πρόκειται για μια πρωτοφανή απειλή για το φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο των περιοχών μας, αφού οδηγεί σε καταστροφή αναντικατάστατων πόρων, όπως τα δάση, η βιοποικιλότητα και το τοπίο και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους οικισμούς, στον τουρισμό, την παραδοσιακή κτηνοτροφία και σε άλλες εναλλακτικές δραστηριότητες. Ως αποτέλεσμα αφαιρούνται τοπικοί πόροι που είναι απαραίτητοι για την επιβίωση των ντόπιων και δίνονται στις εταιρείες άνευ όρων.

Οι τοπικές κοινωνίες, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη, πληρώνουν ακριβά το κόστος αυτών των επιλογών. Ο πανάκριβος βασικός εξοπλισμός είναι εξ’ ολοκλήρου εισαγόμενος, οι ελάχιστες θέσεις εργασίας εξειδικευμένες, η αποκατάσταση των χώρων δεν προβλέπεται.

Επιπλέον, η έλλειψη σχεδιασμού, η μεγάλη κλίμακα των εγκαταστάσεων και των δικτύων μεταφοράς συνεπάγεται σημαντικές απώλειες και προβλήματα εξισορρόπησης της κυμαινόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, που παράγουν οι αιολικοί σταθμοί. Η συντήρηση εφεδρικών συμβατικών μονάδων με ορυκτά καύσιμα σε μόνιμη κατάσταση υπολειτουργίας, και οι οποίες λαμβάνουν πάγια αποζημίωση γι αυτή τους τη διαρκή κατάσταση “εφεδρείας”, είναι αναπόφευκτη. Η Πολιτεία αδιαφορώντας επιδεικτικά για οποιαδήποτε ορθολογική πρακτική, περιορίζεται στην προκλητική διευκόλυνση των επενδυτών με βασικό κριτήριο τη λογική του εύκολου κέρδους. Κύριοι ωφελημένοι είναι εταιρείες, που απολαμβάνουν ισχυρές επιδοτήσεις και οι οποίες, μέσω της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο το συνεχώς συρρικνούμενο εισόδημα της μέσης ελληνικής οικογένειας.
Έτσι, με το πρόσχημα της καθαρής ενέργειας, αλλά με ουσιαστικό αποτέλεσμα το κέρδος, τα βουνά της Στερεάς αλλάζουν χέρια και χαρακτήρα. Παραχωρούνται σε μεγάλους, συχνά πολυεθνικούς, ενεργειακούς ομίλους με μακρά παράδοση στην καταστροφή του περιβάλλοντος και μετατρέπονται σε εργοταξιακούς χώρους υποδοχής βιομηχανικών αιολικών σταθμών, χωρίς οργάνωση, έλεγχο, σχεδιασμό. Οι αθροιστικές συνέπειες θα είναι τεράστιες, τόσο στο επίπεδο του φαινομένου του θερμοκηπίου και του κλίματος, λόγω της καταστροφής δασών, όσο και στο επίπεδο της κοινωνίας.
Οι αντιδράσεις και τα τεκμηριωμένα αιτήματα των πολιτών προς τις τοπικές αρχές, την περιφέρεια και τα υπουργεία πολλαπλασιάζονται. Μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξαν κάποια αποτελέσματα, συνολικά η Πολιτεία προσπαθεί να παρακάμψει την υποχρέωσή της να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον.
Όσες και όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο, συμμετέχουμε σε κινήσεις πολιτών, που δραστηριοποιούνται για την προστασία του περιβάλλοντος και της κοινής μας κληρονομιάς σε κάθε γωνιά της Στερεάς Ελλάδας.
Συνειδητοποιώντας την αξία της συνεργασίας απέναντι στο κοινό πρόβλημα, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία κοινής παρέμβασης και διεκδικούμε από την Περιφέρεια αλλά και από κάθε Δήμο της Στερεάς Ελλάδας:
• H χωροθέτηση αιολικών σταθμών να γίνεται, αποκλειστικά, σε συγκεκριμένες περιοχές οι οποίες θα έχουν προεπιλεγεί μέσα από μια διαδικασία, που θα διασφαλίζει:
 τη διευρυμένη και ουσιαστική κοινωνική συμμετοχή και όχι τις μονομερείς επιδιώξεις και τα συμφέροντα επιχειρηματιών.
 την προσαρμογή των εγκαταστάσεων στις περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
 την εξαίρεση περιοχών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (NATURA, IBA, Τοπία κ.ά.), με βάση την αρχή της προφύλαξης.
• Να δρομολογηθεί η εκπόνηση ουσιαστικού χωροταξικού σχεδιασμού, για όλες τις δραστηριότητες μεγάλης κλίμακας, όπως εξορύξεις, αιολικά, υδροηλεκτρικά, φωτοβολταϊκά, βιομηχανίες, που θα συνυπολογίζει τις αθροιστικές επιπτώσεις στα δάση, τα νερά, την πανίδα και τις παραγωγικές δραστηριότητες.
• Να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη ΑΠΕ σε κλίμακα συμβατή με τους χώρους εγκατάστασης, για την εξυπηρέτηση των τοπικών αναγκών.

11/2011
Υπογράφουν
1. Κρητικός Νίκος, Πρόεδρος Ένωσης Μικρόσωμης Φυλής Αλόγων Σκύρου, nikoskritikos2009@hotmail.com

2. Γκιβίσης Δημήτρης, Πρόεδρος σωματείου εργαζομένων Δήμου Σκύρου, 6976308578, givisisdim@yahoo.gr

3. Ζακυνθινός Στάθης, Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σκύρου, stazsky@otenet.gr Μιχάλης Καραμπίνης, αρχαιολόγος, 6972786703, mkarambinis@gmail.com

4. Σύλλογος Δασοπροστασίας & Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης, sdappe_kimis@yahoo.gr, (Σουφλέρης Δημήτρης, 6932107398, dds1@hol.gr)

5. Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ν. Καρυστίας, sppenk@googlemail.com

6. Αποστόλης Καλτσής (6937911948), πρόεδρος Ορνιθολογικής Εταιρείας

7. Κατερίνα-Αμυγδαλιά Παππά, τοπογράφος μηχανικός, μέλος Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, 6977920273, kapa313@yahoo.gr

8. Γιώργος Ζουρμπουλής, Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης, 6976706686

9. Αφέντης Τάσος, tafentis@yahoo.gr , Καλοθανάσης Ανδρέας(6936856601, kalothanassis@yahoo.gr), Κόλλιας Γιώργος(6944604531, gdkolias@otenet.gr), Κίνηση για τη Σωτηρία της Γκιώνας

10. Παναγιώτης Μέγγος, δημοτικός σύμβουλος για τους "Πολίτες στο Προσκήνιο"

11. Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, πρόεδρος για τον "Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Άμφισσας"

12. Τσιάμης Αποστόλης, πρόεδρος περιφερειακού συλλόγου Γεωπόνων

13. Γεώργιος Πετσωτάς πρόεδρος του συλλόγου "Πολιτιστικό Κέντρο Στρώμης"

14. Χαράλαμπος Παλιούρας πρόεδρος για τον "Σύλογο Απανταχού Μαυρολιθαριτών"

15. Η Γενική συνέλευση για το σύλλογο "Καρτερία"

16. Βασίλειος Πουρνιάς πρόεδρος για τον "Πολιτιστικό Σύλογο Λιδωρικίου"

17. Ευθύμιος Κλώσσας, Κίνηση ενεργών πολιτών Λιδωρικίου, sofiaklossa@gmail.com

18. Ανδρέας Χαρδαλούπας για το τον "Πολιτιστικό Σύλλογο Ερατεινής"

19. Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος, Γιώργος Τάσιος, τηλ: 2237023810, 6975742969, mail: info@technovision.gr, Βασιλική Λάππα vaslappa@yahoo.gr

20. Φλώρος Ευθύμιος, 6974-640695, floros.makis@gmail.com), Σύλλογος Κρικελλιωτών Ευρυτάνων “ο Άγιος Νικόλαος”

21. Ομάδα Πολιτών περιοχής Υπάτης «ΠΑΡΟΝΤΕΣ» (Θανάσης Σκούρας, 6977270513, thskoura@otenet.gr, Στέλιος Συλεούνης, 6977985055, ssyleounis@sch.gr

22. Όμιλος Φίλων του Δάσους, omfidas@gmail.com, Ράγκου Πολυξένη

23. Θανάσης Θεοχάρης, Δημήτρης Λύτρας, jimdaut@gmail.com, Κίνηση για τη σωτηρία της Οίτης

24. Σαμουήλ Λουκάς, louka2@yahoo.gr, Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον, symparataxi@gmail.com

25. Σπανούδη Δέσποινα, 6972850659, spanudi@gmail.com, Πρωτοβουλία για τη Σωτηρία του Ελικώνα

26. Κεφαλάς Τάσος, 6942984299, tkef99@gmail.com, Επιτροπή φορέων και κατοίκων Αγίας Άννας Βοιωτίας, agia.anna@gmail.com

27. Κόλλιας Λουκάς, 6972401252, kolliasl@otenet.gr, πρόεδρος του Συλλόγου Ελικωνίων Επαρχίας Λιβαδειάς

28. Μιχάλης Δημήτρης, babismichalis@hotmail.com, Κίνηση πολιτών Θίσβης

29. Μπαμπούλας Κώστας, baboulas@otenet.gr για το Κέντρο “Ελικώνας”

30. Σκούμας Θανάσης, δημοτικός σύμβουλος Θήβας

31. Ντάντος Αποστόλης, Κουρκούτης Κώστας, Θηβαίοι πολίτες για το περιβάλλον

ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΕ - PAN CRETAN NETWORK AGAINST INDUSTRIAL RSE (Renewable Sources of Energy)

ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΕ https://sites.google.com/site/pagkritiodyktioagonakatabape/news?mid=5384
Οι τοπικές επιτροπές αγώνα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, φορείς και πολίτες που μαζευτήκαμε την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011 από κάθε γωνιά της Κρήτης για να συντονίσουμε τις δράσεις μας κατά των βιομηχανικών εγκαταστάσεων ανανεώσιμης ενέργειας γιγαντιαίας κλίμακας που σχεδιάζονται στην Κρήτη, αποφασίσαμε από κοινού και συγκροτήσαμε Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα.
Ψήφισμα της 1ης Συνάντησης Πανόρμου
Η Κρήτη σήμερα κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα απέραντο ενεργειακό εργοστάσιο, χωρίς όριο ισχύος, με έργα βιομηχανικής κλίμακας ( αιολικά, φωτοβολταϊκά, ηλιοθερμικά, αντλησιοταμιευτήρες ) όπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Πρόκειται για μια ολοκληρωτική, βάναυση και ισοπεδωτική επέλαση μεγάλων οικονομικών ομίλων και συμφερόντων, που θα έχει μόνιμες, καθοριστικές επιπτώσεις στην οικονομία, την κοινωνία, τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους του νησιού.
Η επέλαση αυτή, που εξελίσσεται στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης αγνοώντας την τοπική κοινωνία, έρχεται να ολοκληρώσει την ανατροπή του παραγωγικού πρότυπου του νησιού.
Η άναρχη ανάπτυξη, η πολιτική υποβάθμισης του πρωτογενή τομέα, η καταστροφή των φυσικών και πολιτιστικών πόρων και των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου μας χρόνια τώρα δυναμιτίζουν και αποδυναμώνουν αυτό το πρότυπο.
Τα ενεργειακά έργα που δρομολογούνται καμιά σχέση δεν έχουν με την έννοια και τα πλεονεκτήματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), πλεονεκτήματα που εξασφαλίζονται μόνο με την αυτοπαραγωγή, τη άμεση διάχυση των ωφελημάτων στην τοπική κοινωνία, την υποστήριξη και όχι την υποκατάσταση των παραγωγικών δραστηριοτήτων, την εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων.
Για την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση των έργων αυτών έχει ψηφιστεί νομοθεσία (Χωροταξικό ΑΠΕ, Νόμος για την Επιτάχυνση των ΑΠΕ κ.ά.) που επιτρέπει την εγκατάστασή τους σχεδόν παντού, σε βάρος όλων των παραγωγικών δραστηριοτήτων, σε δασικές εκτάσεις, στις κορυφογραμμές, στη γη υψηλής παραγωγικότητας, στις περιοχές του δικτύου Natura, σε αρχαιολογικούς χώρους όπου δεν υπάρχει κήρυξη ζωνών Α’ απόλυτης προστασίας.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία τους αποτελεί η πόντιση υποβρύχιων καλωδίων διασύνδεσης με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας και μάλιστα από κάθε ενδιαφερόμενη εταιρεία χωριστά, διαδικασία που στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας δεν έχει όρια, πέρα από αυτά που θα θέσει η ζήτηση και η κερδοφορία των επιχειρήσεων.
Ο καθορισμός των έργων αυτών ως έργων «εθνικής ωφέλειας», που επιτρέπει τη χωροθέτησή τους σε δασικές εκτάσεις, αναδεικνύει το τεράστιο ζήτημα επίλυσης των ιδιοκτησιακών ζητημάτων, αφού σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε κατάληψη ιδιωτικής γης για εγκατάσταση των έργων χωρίς τη συναίνεση των ιδιοκτητών της, που οδηγούνται σε μακρόχρονες δικαστικές διαμάχες για να αποδείξουν ότι η γη είναι δική τους, ενώ αυτή έχει ήδη διατεθεί σε χρήση που οι ίδιοι δεν επέλεξαν.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
• Να σταματήσουν όλα όσα σχεδιάζονται ερήμην των τοπικών κοινωνιών.
• Να ανακληθούν όλες οι άδειες παραγωγής που έχουν δοθεί για ενεργειακά έργα βιομηχανικής κλίμακας.
• Να μην υποδείξει κανένας Δήμαρχος χώρους για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών του προγράμματος «Ήλιος», όπως ζήτησε να κάνουν ο υπουργός ΠΕΚΑ.
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ
• Να εμποδίσουμε από κοινού την εγκατάσταση ενεργειακών εγκαταστάσεων βιομηχανικής κλίμακας.
• Να υπερασπιστούμε:
Τις ντόπιες παραγωγικές δραστηριότητες και τους παραγωγούς του τόπου μας που επιβιώνουν με κόπο και εμπόδια.
Τις δραστηριότητες που επανεπενδύουν τα κέρδη στον τόπο.
• Να αγωνιστούμε για ένα παραγωγικό πρότυπο που θα ταιριάζει στην Κρήτη και θα σέβεται τους φυσικούς και πολιτιστικούς της πόρους και το απαράμιλλο κρητικό τοπίο.
Πάνορμο, 14 Νοεμβρίου 2011
Εως τώρα συμμετέχουν (αλφαβητικά):
Δίκτυο Συλλόγων Μεσαράς
Επιτροπή Αγώνα Κριτσάς
Επιτροπή Αγώνα Κρούστα
Κίνηση Πολιτών Ασημίου
Κίνηση Πολιτών Εθιάς Αστερουσίων
Κίνηση Πολιτών Μεσαράς για το Περιβάλλον
Οικολογική Κίνηση Μεραμβέλλου
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου
Οικολογική πρωτοβουλία Χανίων
Ομάδα Αλληλέγγυας Συνεργατικής Διαχείρισης, Ηράκλειο
Παγκρήτιο Δίκτυο περιβαλλοντικών Οργανώσεων ΟικοΚρήτη
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ιτάνου
Πολιτιστικός Σύλλογος Μαρουλά Ρεθύμνου
Πολιτιστικός Σύλλογος Μέρωνα Αμαρίου
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου
Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου ο Επιμενίδης
Πρωτοβουλία Δημοτών Σφακίων
Πρωτοβουλία Κατοίκων Πρασέ, Δ. Μουσούρων
Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα
Πρωτοβουλία Πολιτών Δ. Αμαρίου
Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου
Σύλλογος Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου
Σύλλογος Φίλων Περιβάλλοντος Φαραγγιανών
Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου
Σύλλογος Γεωπόνων Ρεθύμνου,
Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου
Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ρεθύμνου
Σύλλογος Κατοίκων Παλαιάς Πόλης Ρεθύμνου,
Πολιτιστικός Σύλλογος Θρόνους- Κλησιδίου Δ. Αμαρίου
Πολιτιστικός Σύλλογος Νεύς Αμαρίου, Δ. Αμαρίου
Πολιτιστικός Σύλλογος Γερακαρίου, Δ. Αμαρίου
Πολιτιστικός Σύλλογος Αποδούλου, Δ. Αμαρίου
Πολιτιστικός Σύλλογος Κουρουτών, Δ. Αμαρίου
Πολιτιστικός Σύλλογος Ρεθύμνου
Πολιτιστικός Σύλλογος Μαρουλά, Δ. Ρεθύμνου
Πολιτιστικός Σύλλογος Ζουριδίου, Δ. Ρεθύμνου
Κοινωνική Ομάδα Γυναικών Αμαρίου
Πρωτοβουλία Πολιτών Δήμου Ρεθύμνου
Ορειβατικός Σύλλογος Ρεθύμνου (ΕΟΣ Ρεθύμνου)
Φοίνιξ ΑΜΚΕ Εφαρμογών Βιώσιμης Ανάπτυξης
Κτηνοτροφικός Σύλλογος ν. Λασηθίου
Γαλακτοκομικός-Κτηνοτροφικός Κριτσάς
Πολιτιστικός σύλλογος Κρούστα
Ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγ.Νικολάου Ε.Ο.Σ "ΒΙΟΚΙΝΗΣΗ"
Ομάδα Διάσωσης Κρήτης (τμήμα ΑΓ.Νικολάου)
και πλήθος πολιτών από κάθε γωνιά της Κρήτης.
Το Δίκτυο καθημερινά διευρύνεται με νέες συμμετοχές.
PAN CRETAN NETWORK AGAINST INDUSTRIAL RSE (Renewable Sources of Energy)
Resolution of the First Meeting in Panormos
Crete today is in danger of turning into an endless power plant of unlimited wattage, with industrial scale projects (wind power, solar cells, solar heating systems, pump storage systems) as other parts of Greece.
It’s about a complete, brutal and destructive invasion of large enterprises and energy groups, which will result in permanent and devastating consequences for the economy, the society, the natural environment and the cultural resources of the island.
This invasion, which is occurring at times of financial crisis, ignores local communities and threatens to completely overthrow the production model of the island.
The uncoordinated development, the degrading policies for the primary sector, the destruction of the natural and cultural resources as well as the productive potential of our country have for years been a threat and have weakened the model of production.
The energy projects that are currently being launched and planned have nothing to do with the true meaning and advantages of Renewable Sources of Energy (RSEs), advantages that can only be obtained with self-production, direct dissemination of benefits to the local community, support rather than substitution of productive activities, conservation of energy and natural resources.
A thorough legislation (Land-Planning RSEs, law for the acceleration of RSEs etc.) has already been approved that allows the uncontrolled installation of the projects virtually everywhere, at the load of all productive activities, in forests, on mountain tops, on high productivity land, in areas of the NATURA 2000 network, and in archeological areas where there is no declaration of A zoning protection.
The essential prerequisite for their operation is the creation of undersea connectivity cables with the continental power system of Greece, a procedure which must be followed separately by each interested company and which has no limits besides those set by demand and profitability of business interests.
The designation of these projects as projects of “national benefit”, which allows their placement in forest areas, highlights the enormous issues of resolving land ownership matters, as in many cases the placement of these projects on private land without owners’ consent led to long court disputes where the owners try to prove that the land is theirs, while it has been disposed to different use, not of their choice.
WE DEMAND
-To stop everything planned without local communities being informed or involved.
-Withdrawal of all production permits and licenses that have been already provided for energy projects of industrial scale.
-Let no mayor be given the authority to indicate areas for the placement of photoboltaic stations for the program “HELIOS”, as was proposed by the Minister of Environment, Energy and Climate Change.
WE DECLARE OURSELVES DETERMINED
-To jointly prevent the establishment of power plant facilities of industrial scale.
To defend:
-The local productive activities and the producers of our land, who survive under too much strain and obstacles
-Activities that reinvest the profits back to the community
And to strive for a model of production that suits Crete and respects its natural and cultural resources and the unique Cretan landscape.
Panormo, 14 November 2011
Diktio Silogon Mesaras (Network of Associations of Mesara)
Epitropi Agona Kritsas (Struggle Committee of Kritsa)
Epitropi Agona Krousta (Struggle Committee of Krousta)
Kinisi Politon Asimiou (Citizen Movement of Asimi) Kinisi Politon Ethias Asterousion (Citizen Movement of Ethia Asterousion)
Kinisi Politon Mesaras gia to Perivalon (Citizen Movement of Mesara for the Environment)
Oikologiki Kinisi Merabellou (Ecological Movement of Merabello)
Oikologiki Paremvasi Irakliou (Ecological Intervention of Heraklion)
Oikologiki Protovoulia Chanion (Ecological Initiative of Chania)
Omada Allilegias Sinergatikis Diaxirisis Iraklio (Solidarity and Cooperative Management Group of Heraklion)
Pankritio Diktio Perivalontikon Organoseon OikoKriti (Pan Cretan Network of Environmental Organisations EcoCrete)
Perivalontikos Silogos Itanou (Environmental Association of Itanos)
Politistikos Silogos Maroula Rethimnou (Cultural Association of Maroula Rethimnon)
Politistikos Silogos Merona Amariou (Cultural Association of Merona Amariou)
Peribalontikos Silogos Rethimnou (Environmental Association of Rethimnon)
Politistiki Eteria Panormou o Epimenidis (Cultural Society of Panormos ‘Epimenides”)
Protovoulia Dimoton Sfakion (Citizens Initiative of Sfakia)
Protovoulia katikon Prase, D. Mousouron (Citizen Initiative of Prases, Municipality of Mousouroi)
Protovoulia katikon Spinas, Florion, Paleon Roumaton kai Sembrona (Citizen Initiative of Spina, Floria, Palea Roumata and Sembronas)
Protovoulia Politon Amariou (Citizen Initiative Municipality of Amari)
Silogos Architektonon Rethimnou (Architects Association of Rethimnon)
Silogos Epagelmation Ktinotrofon N. Irakliou (Association of Professional Stockbreeders, Heraklion Municipality)
Silogos Filon Perivalontos Faraggianon (Friends of the Environment Association of Faragiana)
Finix AMKE Efarmogon Biosimis Anaptiksis (“Phoenix” Non-Profit Organization of Sustainable Development)
..and a lot of citizens from every part of Crete